İp askılama işlemlerinde farklı yöntemler ve materyaller kullanılır. Hangi yöntem ve materyallerin kullanılacağına ise kişinin beklentilerine ve anatomik yapısına göre doktor tarafından karar verilir. İşte ip askılama yöntemleri ve bu konuda bilmeniz gerekenler…
Fransız askısı nedir?
İlerleyen fotoyaşlanma süreci ile birlikte artan kollajen, elastin yıkımlarına eklenen yerçekimi etkisi derimizde sarkmalara ve kırışıklıklara neden olur. Mimik kaslarımızın sık kullanımı ve stres, hava kirliliği, güneş gibi çevresel etkilere maruziyet nedeniyle yüz bölgesinde bu sarkma daha erken yaşlarda başlar. Cerrahi yöntemler ile askılama yapılabildiği gibi ‘ameliyatsız yüz askılama’ denilen ip askılama ile de işlem uygulanabiliyor. Bu işlemlerde temel olarak derinin askılanması hedeflenir. Kullanılan materyale göre de teknik isimlendirmeler değişir. 1990’ların başında popüler olan bu yöntemler teknolojik ilerlemeye paralel olarak gelişti. Operasyonlarda, vücut tarafından sindirilebilen (emilebilen) veya kalıcı olan (emilemeyen) materyallerden yapılan, esneyen (dinamik) veya esnemeyen (statik), düz, dikenli (kılçıklı) veya konili iplikler kullanılmaya başlandı. Materyallerin hangisinin kullanılacağına ise kişinin beklentilerine ve anatomik yapısının uygunluğuna göre hekim tarafından karar verilir. Bu iplik ile ‘askılama’ yöntemleri, yüz ‘germe’ cerrahisine tam olarak alternatif bir yöntem değildir ancak uygun vakalarda cerrahi ihtiyacını erteleyebilir. Her iki yöntemin de avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Ancak uygulama kolaylığı nedeniyle, cerrahiye kendini hazır hissetmeyen, iyileşme süreci ile ilgili sınırlamaları olan kadın ve erkekler için ip askılama yöntemleri, günümüzde çok daha yaygın olarak kullanılabilmektedir.
İp askısı ne amaçla yapılır?
İple asma özellikle sarkan yanak ve boyun görüntüsünün düzelmesinde, çene hattının keskinliğinin oluşturulmasında kolay ve güvenli bir yöntemdir. Ayrıca yanak hacminin artırılması da sağlanabilir. Ayrıca silikon kaplı iplik yardımıyla cilt altı dokusunun mekanik askılanmasına ek olarak, iğne giriş-çıkışı ve ipin geçişi sırasındaki mikrotravmalar ile ipliğe karşı oluşan immünolojik yanıt, kolajen üretiminin ve büyüme faktörlerinin salınımını uyararak cilt sıkılığını artırır. Özellikle kök hücre enjeksiyonu, liposakşın , lazer lipoliz, bişektomi, hyalüronik asit uygulamaları gibi estetik uygulamalar ile kombine edildiğinde çok başarılı sonuçlar alınabilir. İp askısı, yüz felci gibi ağız köşesi ve kaş düşüklüğünün bulunduğu vakalarda da rekonstrüktif amaçlı olarak güvenle kullanılabilir.
İp askı yönteminin avantajları
Lokal anestezi altında yaklaşık 1 saat süren askılama işleminde çoğunlukla sütürasyon (dikiş) yapılmaz ve aynı gün sosyal yaşantınıza dönebilirsiniz. İyileşme süresi çok hızlıdır ve çoğunlukla izsiz iyileşme elde edilir. Ayrıca ip askılama işlemleri ile deri gerginliği oluşturmadan askılama yapıldığı için doğal sonuçlar alınabilir.
Sonsuzluk askısı nedir?
Sonsuzluk askısı, Fransa’da Jean-Paul Foumenteze tarafından geliştirildi. Klasik ip askılama yönteminden farklı olarak kaldırma etkisi güçlü, dışı silikon ile kaplı, emilmeyen polyester iplik kullanılır. İplik üzerinde küçük ayaksı çıkıntılar bulunur. Bu ayaksı yapılar vantuz gibi dokuya yapışarak çevre dokuya tutunmayı sağlar.
Spring Thread (Fransız askısı) nedir?
Bu yöntem, Spring Thread adıyla Fransa’da geliştirilmiştir. Tedavide dinamik (esnek) yapıda silikon kaplı polietilen terephthalat (PET) iplikler kullanılır. Bu ipliklerin mekanik olarak doku kavrama özelliği yüksektir. Yapısından dolayı yüz ifadesini bozmayan, yüz hareketlerine uyumlu, doğal bir görünüm oluşturur.
Silüet askısı (Gençlik ipi) nedir?
Amerika’da geliştirilmiş emilebilir, FDA onaylı konili iplik askısıdır. Silhouette Soft, bileşenleri tamamen emilebilir polilaktik asit iplik üzerinde ve laktid glikolid yapıda çift yönlü konilerden oluşan bir üründür. Yüzünde kalıcı iplik istemeyen kişiler için kullanılan bir materyeldir.
Sonsuzluk askısı veya Fransız askısı nasıl yapılır?
Sonsuzluk askısı veya Fransız askısı operasyonu öncesinde COVİD-19 testleri ve eğer gerek görülürse kan testleri yapılır. Bir gün önce veya işlem günü saçlarınızı bebek şampuan ile yıkarsınız. İşlem sırasında ise biz saçlarınızı cerrahi şampuan ile temizleriz. Steril örtülerin örtülmesinden sonra, lokal anestezi uygulanarak uyuşturma sağlanır. Hasta isteğine göre veya kombine işlemlerle birlikte uygulanacaksa sedasyon da yapılabilir. İğneler aracılığıyla yerleştirilen iplikler çekilerek istenilen gerginlik ve askılama etkisi sağlandığında iğne saçlı deri içinden, kulak çevresinden çıkılarak işlem sonlandırılır.
Operasyon sonrası iyileşme süreci
Operasyon sonrasında;
- 1 hafta süren morluk ve şişlikler,
- İplik dönüş yerlerinde birkaç haftada geçecek cilt altı çukurluklar
- Birkaç gün ağrı kesicilerle kesilebilen ağrı olabilir.
- Bazı vakalarda ciddi alerjik reaksiyonlar, artmış inflamatuar yanıt, enfeksiyon, hematom (kanama) gibi komplikasyonlar görülebilir ve gerekli olduğu durumlarda ise iplik çıkarılabilir. Operasyon öncesi bunlara dikkat!
- Ameliyat öncesi enfeksiyonun bulunması, İzotretinoin kullanımı, asetil salisilik asit gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanılması durumunda işlem ertelenir.
- Aşırı miktarda bitki çayı tüketiminin kan sulandırıcı etkisi olabildiğinden günlük birkaç bardak dışında tüketilmemelidir.
- Doktorunuzun detaylı bir medikal anamnez aldığından ve sizi bilgilendirdiğinden emin olun.
- Fransız askısı veya Sonsuzluk askısı olmadığı halde özellikli askı olarak sunulan ve uygulanan ürünlerden kullanılmayacağından emin olun. Onam belgesi isteyin, ürün markasını ve son kullanım tarihini not edin.
- Uygulayan kişinin imzasının sizdeki belgede de olmasına dikkat edin.
İp askısı operasyonu sonrası kişi nelere dikkat etmelidir?
- Ne yazık ki bu işlem sunulduğu kadar öğle arası yapılıp işe geri dönebileceğiniz kadar hafif bir işlem olmayıp, invaziv (cilt bütünlüğünün bozulduğu) bir girişimdir. Bu yüzden sterilite kurallarına mutlaka uyulması gerekli olup işlemden sonra da temiz koşulların sağlandığı bir ortamda istirahat etmeniz tavsiye edilir.
- İlk gün saça su değmemeli ve giriş delikleri temiz tutulmalıdır.
- İşlemden 1 hafta önce, işlemden sonra 1 ay boyunca saçınız boyatılmamalıdır.
- Bir ay boyunca yüzüstü yatılmamalı, yüzü fırçalama veya ovma hareketi yapılmamalı, eğer yüz yıkanacaksa yukarı yönlü masaj yapar tarzda hafif hareketlerle yıkanmalıdır.
- Mümkün olduğunca mimik yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Birkaç hafta kadar sakız çiğnenmemeli ve çene hareketleri kısıtlanmalıdır (diş hekimi tedavileri 10 gün kadar ertelenmeli).
- Özellikle morluklar varken güneşe çıkılmamalı ve yüksek faktörlü(40/50 SPF) güneş koruyucu kullanılmalıdır.
- 10 gün kadar kan sulandırıcılar, ağır egzersizler, hamam/sauna veya yüze buhar uygulamaları yapılmamalıdır.
- İşlemin kalıcılığını koruyabilmek için; sigara tüketiminin bırakılması, bol su tüketilmesi, C vitamini, A vitamini, selenyum, çinko gibi cildi ve kolajen dokuyu besleyen vitamin ve minerallerin alınması, stresten uzak durulması faydalı olacaktır.
Sık sorulan sorular
1-Ne kadar gençleşirim?
Yaşlanma süreci sadece deri ve yağ doku sarkmaları ile açıklanamaz. Aynı zamanda yağ doku hacim kayıpları ve sarkmaları, kas dokusu sarkıklığı, deri tonusu azalması ve sarkıklıkları birlikte gerçekleşir. Askılama yöntemi ile sarkıklıklar toparlanabilir ancak ulaşılacak bir zaman dilimi verilemez. Askılama işlemi ile ulaşılacak tazelenme seviyesi; kaç yaşında olduğunuza, deformite derecenize, ilave kombine işlemlere gereksinim duyup duymadığımıza ve iyileşme yanıtına bağlıdır.
2-Etkisi ne kadar kalıcıdır?
Her ne kadar kalıcı iplikler kullanılsa da yaşlanma süreci ve yer çekimi etkisi devam ettiğinden derin doku ve deri sarkması, kırışıklıklar da olmaya devam edecektir. Yapılan kozmetik uygulamalar ile askılama ile kazanılan iyileşme 5 yıl kadar korunabilir. Ancak ne yazık ki birkaç yılda etkisi kaybolan hastalar da bulunmaktadır.
3-Ağrılı bir işlem mi?
Evet, sıklıkla birkaç gün süren, bazen de 1 haftaya uzayan veya migren atağını tetikleyebilen ağrılar olabilir. Çoğunlukla ağrı kesiciler ile giderilebilir tarzda ağrılar görülür.
4-Tekrar ihtiyacım olacak mı?
Tüm ip askılamalar da olduğu gibi yapılan işlem geçici bir gençleştirme operasyonudur. Her ne kadar kalıcı iplikler uygulanarak yapılsa da sarkma ve kolajen/elastin yıkımı devam eden bir süreçtir. Ancak ihtiyaç halinde ileride yeni askılama işlemi veya cerrahi germe işlemi uygulanabilir.
5-Bu iplikler çıkarılabilir mi?
Çıkarılabilir. Ancak uygulamasından memnun olmayan ve çıkarılması için başvuran çoğu hastanın ellerinde ne yazık ki doktorunun uyguladığı iplik materyaline ait bir belge bulunmamakta olup bu durum çıkarılma işlemini çok zorlaştırmaktadır. Sonsuzluk askısında iplikler eflatun renkli olduğundan ve çıkıntıları yuvarlak uçlu olduğundan çıkarılmaları daha kolaydır.
6-Neden silikon kaplı?
Silikon, doğada quartz olarak bulunan ve immünolojik olarak daha az reaksiyona neden olan bir elementtir. Polyester kalıcı ipliğinin üzeri silikon ile kaplanarak uzun süre kalıcı ve düşük alerjik reaksiyon riski bulunan doku uyumu yüksek bu askı geliştirilmiştir.
7-Neden emilebilir dikiş kullanılmıyor?
Emilebilir dikişler de hastanın ihtiyacına göre kullanılabilir ancak hem kaldırma güçleri düşük olduğundan hem de emildiklerinde bu etkilerini kaybettiklerinden seçilmiş sınırlı vakalarda kullanılmalıdır
8-Fransız askısı ile sonsuzluk askısı arasındaki farklar nelerdir?
Fransız askısında şeffaf dinamik askı kullanılırken Sonsuzluk askısında eflatun renkli esnek olmayan iplikler kullanılır. Kaş gibi hareketli, hafif dokularda dinamik askı avantajlıyken, yanak, boyun gibi ağır dokuların askılanmasının gerektiği durumlarda sonsuzluk askısı daha avantajlıdır.
9-Ameliyat olmak yerine ip askılama işlemi daha mantıklı değil mi?
İp ile ‘askılama’ işleminde hedef doku deri tabakasıdır. Bu işlem gerçek bir ‘germe’ işlemi olmayıp, geniş ve ağır (kalın ve yağlı derili) bir yüzü olmayan, deri fazlalığı olmaksızın deri sarkıklıkları olan hastalarda tercih edilebilir. Derin fasyal yapıların da hedef alındığı yüz germe operasyonlarında ise cilt fazlalıkları giderilerek askılama ve germe etkisi birlikte kazanılır. Hangi yöntemin seçileceği ise istekleriniz doğrultusunda hekiminizin muayenesi ile birlikte kararlaştırılır.