Alerji şüphesi bulunan bireylere neye karşı alerjisi olduğunu tespit etmek için çeşitli testler uygulanmaktadır. Uygulanan alerji testi sayesinde bireylerin hangi maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterdikleri ve söz konusu alerjinin şiddeti saptanabilir. Alerjinin geniş çaplı şekilde incelenebilmesi 3 farklı alerji testi uygulaması yapılmaktadır. Bu alerji testi çeşitleri;
- Prick testi
- Kan testi
- Yama testi şeklindedir.
Deri Prick Alerji Testi Nedir?
Prick alerji testi ya da deri delme alerji testi olarak bilinen test, bireylere epidermal olarak uygulanmakta olup hangi alerjen maddeye karşı duyarlılığın olduğunu tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Astım, ilaç ve gıda alerjisi, rinit ve anafiliaksi gibi duyarlılıklardan şüphelenilen bireylerde kesin tanının koyulabilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Prick testi sayesinde aşağıdaki maddelere karşı alerji durumunun olup olmadığı net şekilde tespit edilmiş olur. Prick testiyle saptanan alerjenler aşağıdaki şekildedir.
- Arı
- Ev tozu
- Gıda
- Hayvan tüyleri
- Ot
- Mantar
- Polen
Prick alerji testinde hastanın derisine yukarıdaki maddeleri barındıran sıvılar ayrı ayrı enjekte edilir. Her bir alerjen için küçük delikler açılır. Testi sonucu ortalama olarak 10 ile 20 dakika arasında çıkmaktadır. Deride oluşan alerjik reaksiyonun şekline ve büyüklüğüne göre alerji olup olmadığı, varsa hangi seviyede olduğu saptanır. Eğer siz de belirtilen alerjenlerden etkilendiğinizi ve bu nedenle alerji olduğunuzu düşünüyorsanız Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzman hekimlerine şikayetiniz ile ilgili danışabilir, sizin için uygun olan testi yaptırarak tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.
Yama Alerji Testi Nedir?
Yama testi, aşırı duyarlılığın ortaya çıktığı ve hücre aracılı reaksiyonları gösteren durumları değerlendirmek amacıyla kullanılmakta olan bir test yöntemidir. Çoğunlukla temastan kaynaklanmakta olan alerjik reaksiyonlar için kullanılmaktadır. Yama testiyle, bireylerin şu maddelere karşı alerjilerinin olup olmadığı değerlendirilmektedir;
- Dövme
- Takı
- Kozmetik malzemeleri
- İnşaat malzemeleri başta olmak üzere metal, kimyasal ürünler
Uygulama esnasında alerjen varlığının olup olmadığını saptayacak maddeler deri üzerine sürülür. Ardından bu bölgenin üstü steril bir bant yardımıyla kapatılır. Bantlı bölge 24 – 72 saat aralığında bu şekilde bekletilir. Ardından bu bölge üzerinde kabarıklık ya da kızarıklık başta olmak üzere çeşitli reaksiyonların görülüp görülmediği incelenir. Eğer bir alerjik reaksiyon söz konusu ise büyüklüğüne göre şiddet hesaplaması yapılmaktadır.
Kan Testleri
Kan testi genellikle cilt alerji testi ile birlikte uygulanan bir alerji testi olarak öne çıkmaktadır. Deri testiyle birlikte uygulandığında ve beraber değerlendirildiğinde daha doğru sonuçların alınması mümkün olacaktır. Fakat eğer cilt testleriyle kıyaslayacak olursak çok daha düşük bir duyarlılığa sahiptir. Kan alerji testi genelde ciddi deri hastalıklarına sahip olan ya da çeşitli nedenlerden dolayı deri üzerine uygulama yapılamayan bireylerde uygulanmaktadır. Diğer yandan çocuklarda alerjen tespiti içinde sıkça kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmakta. Kan testi uygulaması, alerji şüphesi bulunan bireylerden yeterli miktarda kan alınarak gerçekleştirilmekte olan bir testtir.
Deri Alerji Testleri Nasıl Yapılır?
Deri testleri, hastada şüphe duyulan alerjiye göre Alerji ve Klinik İmmünoloji uzmanı tarafından yapılmaktadır. Hazır olarak bulunan alerji test panelinde hasta üzerinde hangi alerjenlerin araştırılması gerektiğine uzman doktor karar vermektedir. Eğer sizde deri alerji testi yaptırmak isterseniz Üsküdar Özel Hürrem Hastanesi uzmanlarından konu ile ilgili yardım alabilir, testinizi yaptırarak test sonuçlarınız üzerinde değerlendirme alabilirsiniz.
Prick test: Bu yöntemde aynı anda 20 – 30 kadar alerjeni test etmek mümkündür. Bu yönüyle oldukça kapsamlı sonuçlara ulaşmayı sağlar. Deri üzerinde açılan çiziklere damlatılan alerjene karşı herhangi bir reaksiyonunu oluşup oluşmadığını değerlendirmek için yaklaşık olarak 30 dakika beklenmesi gerekir. Beliren reaksiyonun düzeyine göre hekim tarafından alerjen hakkında detaylı tanı koyulur.
Intradermal Alerji Testi: Deri üzerinde uygulanmakta olan bir diğer alerji testi olarak öne çıkmaktadır. Bu testte hakkında değerlendirme yapılacak olan alerjenler ince uçlu bir iğne kullanılarak deri altına enjekte edilir. Sonuçların ortaya çıkması için yaklaşık olarak 20 dakika beklemek yeterli olacaktır.
Deri Alerji Testi Yapılmaması Gereken Durumlar
Deri alerji testi en çok kullanılan alerji testi olsa da bazı durumlarda yapılması uygun değildir. Bu durumları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Şüpheli gıda intoleransı görülen vakalarda
- Kilo vermek için test yaptırmak isteyen bireylerde
- Herhangi bir alerjen tarafından tetiklendiğine dair veri, tahmin bulunmayan kurdeşen vakalarında
- Renklendiriciler, gıda katkı maddeleri, koruyucular ile alakalı olduğu düşünülmekte olan semptomlara sahip kişilerde
- Deterjan, parfüm ya da kimyasallar başta olmak üzere tahriş edicilerle akciğer semptomlarının görüldüğü vakalarda
- Hiçbir semptom göstermiyor olsa da alerji varlığının taranması amaçlı
- Alerjik belirtilerin görülmediği ciltte dökülmeler
- Uzun süreli bitkinlik durumları
Alerji Testi Hangi Durumda Yapılır?
Alerji testi yapılmasını gerektirecek birçok durum oluşabilir. Bir reaksiyon ile hastaneye başvurduğunuzda uzman hekimler alerji testinin yapılmasına ihtiyaç olduğu kararına varırsa alerji testi yapılmasını isteyecektir. Alerji testi yapılmasını gerektirecek başlıca durumlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Astım
- Egzama
- Alerjik Rinit
- Şüpheli ilaç alerjisi
- Şüpheli gıda alerjisi
- Şüpheli mesleki alerjik durumlar
- Arı ve böcek alerjileri
- Tetikleyici bir alerjen varlığından dolayı kronik hale gelen kurdeşen
Alerji Testi Öncesinde Nelere Dikkat Etmek Gereklidir?
Alerji testinden önce dikkat edilmesi gerekenler ciddi anlamda farklılık göstermektedir. Çünkü alerji testi, alerjene göre yapılmaktadır. Dolayısıyla farklı durumlar ortaya çıkar. Bu nedenle alerji testi yaptırmadan önce doktorun talimatlarını eksiksiz bir biçimde yerine getirmeniz şarttır. Ayrıca hastaların düzenli olarak kullandığı ya da son 3 gün içerisinde kullandığı ilaçlar hakkında doktora detaylı şekilde bilgi vermesi gerekir. Çünkü ilaçların vücutta yarattığı etkiler, alerjenlerin etkisini değiştirebilmektedir.
Gıda Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?
Gıda alerjisi testi deri ve kan alerji testi olmak üzere iki farklı yöntemle yapılabilmektedir. Deriden yapılan testler çoğu zaman daha doğru sonuçlar vermektedir. Aynı zamanda 20 – 30 dakika içerisinde sonuç verdiği için de son derece pratik bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Fakat deri testi ve kan testinin birlikte uygulanması daha net ve doğru sonuçların alınmasını sağlayacaktır.
Sıkça Sorulan Sorular
Alerji testi aç karnına mı yapılır?
Alerji testleri, daha öncede ifade ettiğimiz gibi alerjene göre farklılık gösterir. Bu nedenle aç ya da tok karnına test verilmesi durumu alerji türüne göre değişecektir. Bu konuda doktorunuzun verdiği talimatları takip etmeniz en doğrusu olacaktır. Öte yandan kan örneği ile yapılan alerji testlerinde genellikle aç karnına örnek vermeniz istenmektedir.
Alerji testi sonuçları ne kadar sürede çıkıyor?
Alerji testinin sonuçlanma süresi yapılacak olan teste göre değişiklik göstermektedir. Prick test ve intradermal test olarak tanımlanan deri üstü uygulamalar 20 – 30 dakika içerisinde sonuçlanmaktadır. Öte yandan patch testi sonuçlarının çıkması 24 – 72 saate kadar sürerken kan örneğiyle yapılan alerji testi en geç 1 gün içerisinde sonuçlanmaktadırYETİŞ
Alerji testi riskli mi?
Alerji testi uygulamalarında istenmeyen durumların yaşanma ihtimali son derece düşüktür. İntoleransı yüksek olan bireylerde abartılı deri tepkiler ortaya çıkabilir. Bu tepkiler genellikle aşırı kaşıntı ve kızarıklık, içi sıvı dolu kabarcıklar gibi reaksiyonlardır. Alerji testlerinde hayati tehdit edecek ölçüde ciddi reaksiyonlar neredeyse görülmemektedir.
Alerji testi kesin sonuç verir mi?
Alerji testleri sonucunda elde edilen veriler, kesin tanıların konulmasında kullanılmaktadır. Bu nedenle test sonuçlarının kesin olduğunu söylemek mümkündür. Eğer doktorun test sonucunun kesinliğine dair bir şüphesi varsa testin tekrarlanmasını, farklı yöntemlerin kullanılmasını ya da sonucu doğrulayıcı tetkiklerin yapılmasını talep edebilir.
Alerji Testi Fiyatları
Alerji testi fiyatları hakkında detaylı olarak bilgilendirilmek için formu doldurun, sizinle iletişime geçelim.