Burun Estetiği, en sık yapılan estetik ameliyatlardandır. Burun görünümünden rahatsız olan ve bunu değiştirmek isteyen veya çeşitli nedenlerle burun şeklinde bozulma meydana gelen kişilere uygulanır. Burun sadece görsel estetik ile ilişkili bir organ değildir, nefes ve koku alma gibi önemli fonksiyonları vardır. Bu nedenle burun estetiği sırasında burun eğriliği (deviasyon), et büyümesi (konka hipertrofisi) veya valf yetmezlikleri gibi burun fonksiyonunda yetersizliğe neden olan sorunlar da varsa estetik ameliyat sırasında mutlaka düzeltilmelidir.
Konumu itibariyle vücudumuzun en önemli parçalarından biri olan burnumuz, şekil bozuklukları söz konusu olduğunda, hayatımızda sanıldığından daha büyük etkilere sebep olabiliyor. Özellikle sosyal yaşamda, iş yaşamında ortaya çıkardığı olumsuzluklar ile ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar, kişinin psikolojik olarak zorlanmasına ve hatta özgüvenini yitirmesine dahi sebep olabilir. Bu yüzden de estetik bir kaygı olmanın ötesinde burun estetiği ameliyatı, bazı durumlarda bir gereklilik olabilmektedir.
Peki, Burun estetiği ameliyatı hakkında neler biliyoruz, neler bilmeliyiz?
Estetik burun ameliyatındaki amaç, yüz şekline uygun olarak burnun şekillendirilmesidir ve bununla birlikte kemik ve kıkırdak doku eğriliklerine bağlı olarak yaşanan nefes alma sıkıntıları varsa da ortadan kaldırılabilir.
Burun estetiği öncesi bilmeniz gerekenler;
- Burun estetiğinde ameliyatın başarı oranında önemli bir etken olan cildin kalın ya da ince olma özelliği göz ardı edilemez. Kemik ve kıkırdak doku yapılarının şekli ve inceliği de yine kişiye göre değişen özel bir durumdur ve sonuçlar üzerinde büyük bir etki yaratır.
- Burun estetiği ameliyatı olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir (kadınlarda süre aile onayı ile 17 yaş bitimine kadar çekilebilir). Eğer doktorunuz da yapacağı muayene ile bir sorun görmemiş ve operasyona uygun bulmuşsa, estetik burun ameliyatı olabilir, hayal ettiğiniz burun şekline kavuşabilirsiniz.
- Estetik burun ameliyatı genel anestezi altında yapılır.
- Burun estetiği operasyonu ortalama 1,5 – 2 saat kadar sürecektir.
- Ameliyat günü makyaj yapmak, oje sürmek, saç spreyi ya da jöle kullanmak ise uzak durmanız gerekenlerdendir.
- Her zaman bu tür operasyonlar geçirmediğimiz için, burun estetiği operasyonu sizin için kaygı verici bir süreç olabilir. Bu sebeple de elbette bir zorunluluk değil ama yanınızda size pozitif destek verecek bir yakınınızın olması, bu süreci daha rahat bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. Hatta bu sayede endişeden öte, burun estetiği sürecinizi güzel bir anı olarak hatırlayabilirsiniz.
Burun Estetiği Ameliyatı ile;
- Burnunuzdaki şekil bozuklukları düzeltilebilir
- Burnunuz küçültülebilir
- Burnunuz büyütülebilir
- Burun ucunun şekli değiştirilebilir
- Burun kemerinin şekli değiştirilebilir
- Burun delikleriniz daraltılabilir
- Burnunuzla üst dudağınız arasındaki açılar değiştirilebilir
- Burnunuzla alnınız arasındaki açılar değiştirilebilir.
Burun Estetiği Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılabilir?
Burun gelişimi tamamlanmadan burun estetiği ameliyatı yapılmamalıdır. Erkeklerde ergenlik daha geç tamamlandığından erkek hastalarda tercihen 19 – 20 yaş, kadınlarda 17 yaş bitiminden itibaren burun estetiği yapılabilir.
Ancak 18 yaşını tamamlamamış hastalar reşit olmadıklarından görüşmeye aileleri ile birlikte gelmeli ve ameliyat kararı verirken mutlaka hastanın velisinin onamı alınmalıdır.
Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz ameliyat sonrası sonuçları belirleyen en önemli faktörlerdir. Ameliyat olma kararı vermeden önce olası ameliyat sonucunu görmek için bilgisayarda burnun öncesi-sonrası çalışması yapılır.
Burun estetiği ameliyatı öncesi ameliyatı yapacak olan estetik cerrahınıza daha önce geçirdiğiniz herhangi bir burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum güçlüğünüzü, kullandığınız ilaçları ve sigara içip içmediğinizi mutlaka söylemelisiniz. Ameliyatla ve sonuçları ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları sorunuz.
Burun şeklinin oturması ortalama 1 yıldır, bu nedenle sabırlı olmak gerekir. Bu süre boyunca burnunuzdaki şişlikler aylar içerisinde azalacak ve burun şekli yavaş yavaş oturacaktır. Ameliyat sonrasında belirgin izler kalmaz.
Burun Estetiği Sonrası
Burun estetiği ameliyatı, ortalama 1,5 saat sürecek olan ve genel olarak da riskleri yok denecek kadar az olan bir işlemdir. Operasyon sonrası süreçte ise dikkat etmeniz gerekenleri doktorunuz size iletecektir.
Ancak burun estetiğine karar vermeden önce, operasyon sonrası sürecin nasıl işleyeceğini bilmeniz de yerinde olur. Genel olarak bakacak olursak, burun estetiği sonrası dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Ameliyat sonrasında uygulanmış olan tamponlar sebebi ile tamponlar alınana kadar ağızdan nefes almanız gerekecektir ve bu da biraz rahatsızlık hissi oluşturabilir.
- Operasyon sonrasında ağız kuruluğu yaşamanız son derece doğal olacaktır. Bu yüzden de su ve hafif içecekler ile kuruluğu giderebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte içeceklerinizi pipet kullanarak içmemelisiniz.
- Yumuşak ve kolay çiğnenebilen gıdalar tüketmekte fayda vardır.
- Aspirin ya da benzeri kan sulandırıcı ilaçlardan uzak durmalısınız.
- Burun estetiği ameliyatı sonrasında başınızın dik bir şekilde konumlanması çok önemlidir. Bu hem kan dolaşımının sağlanması için hem de operasyon sırasında oluşacak şişliğin en kısa sürede giderilmesi için gereklidir. Uyurken ya da dinlenirken de başınızın 30 derece açı ile konumlandığından emin olmalısınız.
- Burun estetiği sonrasında doktorunuzun belirteceği bir süre boyunca burnunuzu sümkürerek temizlememelisiniz ve burnunuza darbe olmasını engellemelisiniz. Ameliyatın sonuçlarını etkileyecek durumlar olabilir.
- Burun estetiği sonrası dikkat etmeniz gerekenlerden biri de diş fırçalama ile ilgilidir. Dişlerinizi fırçalarken sert davranmamaya ve sert bir diş fırçası kullanmamaya özen göstermelisiniz. Aksi halde bu durumdan burnunuz da olumsuz etkilenebilir.
- Estetik burun ameliyatı sonrası 2 haftalık süreçte, ıkınmak, eğilmek, ağır kaldırmak ya da benzeri efor gerektiren işlerden korunmanız gerekiyor.
- Operasyon sonrasında morluklar geçinceye kadar doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınmanız gerekiyor. Güneşe çıkarken ise mutlaka güneş koruyucu kremlerin kullanılması gerekir.
- Tamponlar alındıktan sonra burnunuzu temizlemek istediğinizde, doktorunuzun vereceği merhem ve burun spreyini kullanabilirsiniz. Söylenen şekilde kullandığınız sürece hiçbir sorun yaşamazsınız.
- Hapşırmanız gerektiğinde ise ağzınızın açık olması gerekir. Bu şekilde burnunuz basınç altında kalmayacak ve yapılan işlem zarar görmeyecektir.
- Son olarak burun estetiği sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden biri de 1,5ay süreyle gözlük kullanılmamasıdır. Erken kullanılan gözlük, burun üzerine baskı yapacak ve yapılan işleme zarar verebilecektir
Ameliyat Sonrası Tamponlar?
Ameliyattan çıktığınızda burnunuzun içinde çok ince bir silikon tampon, dışında ise termoplastik denilen ısıyla şekillendirilen bir atel olacaktır. Tamponlar ağrısızdır, çıkartılması ise dokulara yapışmadığından çok kolaydır. Tamponlarınız genelde 4, ateliniz ise 7. günde çıkartılır. Gerekli ise atel çıkartıldıktan sonra birkaç gün kalacak şekilde burnunuza bant uygulaması yapılabilir.
Ameliyat Sonrası Morluklar?
Burun estetiği ameliyatı sırasında az veya çok morluk oluşur. Morluklar kemiklerde yapılan işleme bağlıdır. Kemiklerde kırma ya da kesme yapmıyorum. Burun ve üst çene kemiklerini birleşme yerinden blok şeklinde ayırıp, kemer kısmına ve kaş arasına törpüleme yapıyorum. Bu nedenle kemikler 3 – 6 haftada yeterince sağlam hale gelir. Ancak morarma olur ve ortalama 10 gün sürer. Kemiklerin sağlamlığı erken sağlandığından 6 hafta sonra gözlük takılabilir, 6 ay beklenile
Kaç Günde Normal Hayata Dönülebilir?
Burun estetiği ameliyatı sonrası estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu ameliyat günü içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar. 10 – 12 gün sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. Burnunuzda ki kan basıncını arttıran aktivitelerden 2-3 hafta kaçınmanız gerekmektedir, bu aktivitelerden bazıları aşırı öne eğilmek, yüzmek, jimnastik ve aşırı öne eğilmek gibi aktivitelerden kaçınmalısınız.
1.5 – 2 ay süreyle burnunuzu darbelerden kesinlikle korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte kalmaktan kaçınmanız gereklidir. Ameliyat yazın ya da kışın yapılabilir hiç bir sakıncası yoktur. Yazın ameliyat olan hastalarımızın leke kalmaması için ameliyattan sonra morluklar geçene kadar yazın güneşten korunmak gereklidir.