Jawline uygulaması nedir, içeriğinde ne vardır gibi sorularınızın yanıtlarını ve daha fazlasını bu yazımızda okuyabilirsiniz.
Jawline Nedir, İçeriğinde Ne Vardır?
Jawline dolgusu, çene hatlarını belirginleştirmek ve daha estetik hale getirmek için yapılan dolgu işlemine verilen addır. Çene hattına hacim katmak, bu hat ile boyun bölgesi arasında belirgin bir ayrım yaratmak isteyenlere jawline uygulaması yapılabilir. Jawline ayrıca çene hattına daha keskin bir açı verebilir. Bazı kişilerde görülen asimetrik çene çizgileri için de jawline uygulaması tercih edilebilir. Ciltte oluşan sarkma, kırışıklık, dalgalanma gibi etkiler yine jawline ile azaltılabilir. Jawline uygulaması sayesinde kırışıklıklar azalır, uygulanan bölgeye bir dolgunluk gelir ve ince çizgiler yumuşar. Böylece incelmiş ve sarkmış cilt yapısı daha hacimli hale gelir.
Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Çene dolgusu işleminden önce doktorunuz yüzünüzü ve çene bölgenizi detaylı bir şekilde inceler. Sizden sağlık durumunuzu, beklentilerinizi dinler ve yapılabilecekleri anlatır. Bu aşamada kullandığınız ilaçları, sigara içip içmediğinizi ve mevcut bir cilt hastalığınız olup olmadığını doktorunuza mutlaka söylemelisiniz. Bazı antiinflamatuar ilaçlar, kan sulandırıcılar ve aldığınız kimi takviyeler kanama ve morarma ihtimalini artırabilir. Nikotin tüketimi ise iyileşmenin daha uzun sürmesine neden olabilir.
Doktorunuz tüm bu bilgiler doğrultusunda kullanacağı dolgu tipini, ne kadar dolgu kullanacağını, uygulamayı hangi derinliğe ve nerelere yapacağını belirler ve sonra uygulama aşamasına geçer.
Uygulama aşamasında önce cildiniz temizlenir. Ardından yüzünüze hafif bir uyuşukluk yaratan anestezik krem sürülür. Bu, uygulama sırasındaki hislerinizi azaltmak için yapılır. Bazı dolgu maddelerinin içerisinde de aynı amaçla anestezik bileşenler bulunur. Dolgu maddesi istenen derinlikte ve miktarda enjekte edilir. Enjeksiyon sırasında hafif bir sıkışma ve hafif bir acı hissedebilirsiniz. Tüm işlem 15-20 dakika arasında tamamlanır.
Jawline Dolgusu Kalıcı Mıdır?
Jawline dolgusunun kalıcılığı kullanılan dolgu maddesine göre değişir. Jawline uygulaması için kullanılan geçici, yarı-kalıcı ve kalıcı dolgu maddeleri mevcuttur. Geçici dolgular, biyolojik olarak tamamen çözülebilmeleri ve vücutta yabancı madde kalmaması nedeniyle en sık tercih edilenlerdir.
Günümüzde en sık kullanılan dolgu maddesi hyaluronik asit içerikli dolgulardır. Hyaluronik asit insan vücudunda doğal olarak bulunur, cildimizi nemli ve dolgun tutar. Vücudumuz bu maddeyi gençken fazla miktarda üretir. Yaş aldıkça bu maddenin üretimi azalmaya başlar. Bu durum cilt sarkmasına ve kırışıklıkların oluşumuna neden olur.
Hyaluronik asit ile jawline uygulamasının yapılması ile çene hattı belirginleşir, cilt dolgunlaşır.
Hyaluronik asit, enjeksiyon bölgesinde 12 aya kadar kalır, zamanla vücut tarafından tamamen yıkılır. Tekrarlayan uygulamalarla enjeksiyon bölgesinde vücudun kendi kolajen üretimi uyarılarak dolgu maddesi erise de doğal bir dolgunluk artışı sağlanabilir.
Jawline Dolgusunun Etkileri ve Yan Etkileri Nelerdir?
Jawline dolgu uygulaması, cerrahi bir girişim değildir. Anestezi gerektirmez, iyileşme süreci olmadığı için kişi gündelik rutinine hemen dönebilir. Uygulamanın hemen sonrasında etki görülür. Cerrahi girişimlere göre riski çok azdır ve bu etkiler çoğunlukla geçicidir.
Olası yan etkiler şöyle sıralanır:
- Alerjik reaksiyon gelişebilir,
- Asimetrik bir görünüm oluşabilir,
- Kızarıklık, kanama ve morarma oluşabilir,
- Uyuşukluk hissi yaratabilir,
- Enfeksiyona neden olabilir,
- Ciltte renk değişikliği, hassasiyet ve şişme görülebilir.
Dolayısı ile jawline uygulamasını doktor eliyle ya da doktor denetiminde, güvenilir bir sağlık kuruluşunda, eğitimli ve tecrübeli kişilere yaptırmanız önerilir. Hyaluronik asit dolgular, sonuçtan memnun kalınmazsa ya da bir komplikasyon gelişme durumunda hyaluronidaz denen bir maddeyle eritilebilir, kalıcı dolgulara kıyasla bu önemli bir ayrıntıdır.
Jawline Kimlere Uygulanır?
Jawline bazı sağlık sorunları olan kişilere uygulanmaz. İşlem bölgesinde uçuk, vücutta aktif enfeksiyon varsa bunların gerilemesi beklenip sonrasında işlem yapılmalıdır. Otoimmün bağ dokusu hastalıklarının aktif döneminde de dolgu uygulanması doğru değildir.
Uygulama Sonrasındaki Süreç Nasıldır?
Jawline uygulamasının ardından bir miktar şişme ve morarma görülebilir ancak bu yan etkiler birkaç günde kendiliğinden geçer. İşlem sonrası bu sorunların etkilerini azaltmak için işlem yapılan yerlere günde birkaç kez soğuk kompres yapabilirsiniz. Soğuk kompres rahatlamanızı sağlayacaktır. Jawline uygulamasının ardından günlük rutininize dönebilirsiniz ama bir gün geçmeden zorlayıcı aktiviteler yapmamalısınız.
Bu Belirtiler Görülürse Doktorunuzu Arayın
Jawline işleminden sonra aşağıdaki belirtiler görülürse doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
- Alerjik reaksiyona işaret edebilecek kaşıntı ve döküntü,
- Bir hafta içinde düzelmeyen şişlik, kızarıklık ya da morarma,
- Enjeksiyon bölgelerinin yakınında şişlikler veya nodüller,
- Bir hafta geçmesine rağmen düzelmeyen asimetrik görünüm,
- Ateş, üşüme gibi enfeksiyon belirtisi olabilecek gelişmeler.