Kök hücre tedavisi, çok çeşitli hastalık ve yaralanmalar için kullanılan tıbbi bir tedavidir. Ortopedik sorunlar için tercih edilen kök hücre tedavisi, kendi işlenmiş kemik iliğinizi yaralı bir kemik veya eklem içine enjekte etmeyi içerir. Kemik iliği, iltihabı azaltmaya, iyileşmeyi desteklemeye ve sağlıklı yeni doku oluşturmaya yardımcı olabilecek belirli bir tür kök hücre içerir.
Kök hücre, bir tür “basit” hücredir. Kök hücre, bölündüğünde vücutta birçok farklı türde daha karmaşık ve özelleşmiş hücre üretebilir. Kök hücreler, dokuların öldüğü yerde sağlıklı yeni doku oluşturmaya yardımcı olabilir. Kök hücreler ayrıca, yaralanmış veya hastalıktan zarar görmüş dokulardaki hücrelerin onarılmasına yardımcı olur. Ortopedik durumlar için kök hücre tedavisi, araştırmacıların aktif olarak araştırdığı nispeten yeni bir tıbbi tedavidir.
Doktorlar, belirli ortopedik yaralanmaları veya hastalıkları tedavi etmek için kök hücre tedavisini tek başına veya diğer prosedürlerle birlikte kullanır. Bunlar, spesifik hastalığa veya yaralanmaya ve doktorunuzun tercih ettiği tekniklere bağlı olarak değişecektir. Diğer prosedürler şunları içerir;
- Eksik kemiği vücudun başka bir yerinden sağlıklı bir kemik parçasıyla değiştirmek için kemik greftlerinin kullanılması.
- Yaralı bölgeye vücudun başka bir yerinden yağ enjekte etmek için yağ greftleri. Yağ greftleri bazı eklem komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur. Yağ ayrıca bazı kök hücre türlerini de içerir.
- Eklem hareketliliğini ve işlevini ve yaşam kalitesini iyileştirmek için fizik tedavi.
- Doku iyileşmesini desteklemek için trombositten zengin plazma (PRP) enjeksiyonu.
- İyileşmeyi teşvik etmek için proloterapi enjeksiyonu.
Kök Hücre Tedavisi Neden Tercih Edilir?
Doktorunuz, ortopedik hastalıkları, durumları ve aşağıdakileri içeren yaralanmaları tedavi etmek için kök hücre tedavisini önerebilir;
- Geleneksel tedavi ile iyileşmeyen kemik kırıkları
- Burkulma da dahil olmak üzere bağ yaralanmaları
- Osteoartrit, kemiklerin uçlarındaki koruyucu kıkırdağın parçalanması
- Osteonekroz, oksijensiz kalmış ve ölmüş kemik dokusu. En sık uyluk kemiği (femur) üst kol kemiğinde, dizlerde, omuzlarda ve ayak bileklerinde görülür.
- Rotator manşet yırtıkları, menisküs yırtıkları, aşil tendonu yırtılması ve tenisçi dirseği dahil olmak üzere tendon yaralanmaları ve durumları.
Kök Hücre Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortopedik bir durum için kök hücre tedaviniz ayakta tedavi ortamında gerçekleştirilecektir. Doktorunuz birkaç haftadan birkaç aya kadar aralıklarla birkaç tedavi önerebilir. Tedavilerin sayısı ve zamanlaması, durumunuzun zaman içinde ne kadar iyileştiğine ve diğer faktörlere bağlı olacaktır.
Kök hücre tedavisi, aynı gün gerçekleşebilecek iki ayrı prosedürü içerir. Prosedürler genellikle şu şekildedir;
- Doktorunuz lokal anestezik enjeksiyonu ile kalçanızın arkasını uyuşturacaktır.
- Doktorunuz kalça kemiğinize bir iğne sokar ve az miktarda kemik iliği dokusu çeker. Kemik iliği, kas ve kemik hücrelerine dönüşebilen kök hücreler içerir.
- Bir teknisyen, kemik iliği sıvınızı santrifüj adı verilen bir makinede döndürecek ve konsantre edecektir. Bu, kemik iliği aspirasyon konsantresi adı verilen bir madde oluşturur .
Doktorunuz lokal anestezik enjeksiyonu ile yaranızın yakınındaki cildi uyuşturacaktır. Ardından doktorunuz kemik iliği aspirasyon konsantresini sorunlu kemik dokusunun yakınındaki bölgeye enjekte edecektir. Doktorunuz kemik iliği aspirasyon konsantresi enjeksiyonunu yönlendirmek için muhtemelen ultrason kullanacaktır.
Kök hücre tedavisi tedavinizden hemen sonra aynı gün eve gideceksiniz.
Kök Hücre Tedavisinde Acı Hissedecek Miyim?
Lokal anestezik enjeksiyonu sırasında kısa bir sıkışma veya batma hissedeceksiniz. Kemik iliğinin çıkarılması ve enjeksiyon sırasında da biraz baskı hissedebilirsiniz. Daha sonra hem çıkarma hem de enjeksiyon bölgelerinde hafif ağrınız olabilir. Sağlık ekibiniz, rahat etmeniz için ihtiyacınız varsa size yatıştırıcı ilaç verecektir.
Kök Hücre Tedavisi Komplikasyonları Nelerdir?
Ortopedik durumlar için kök hücre tedavisi sonrası komplikasyon görülmesi yaygın değildir, ancak herhangi bir prosedür gibi risk ve potansiyel komplikasyon içerir. Bazı durumlarda komplikasyonlar ciddileşebilir. Kök hücre tedavisinin riskleri ve olası komplikasyonları şunları içerir;
- Alerjik reaksiyon ve nefes alma sorunları gibi lokal anestezikle ilgili reaksiyon veya problemler
- Kanama veya morarma
- Sinirlerde ve kan damarlarında hasar
- Enfeksiyon
- Şişlik, hassasiyet ve sıcaklık dahil enjeksiyon bölgesi reaksiyonları
- Ağrı
Kök Hücre Tedavisi Sonrası
İşlemden sonraki ilk iki ile üç gün boyunca çekim ve enjeksiyon yerlerinizin yakınında rahatsızlık ve şişlik olabilir. Doktorunuz ağrınızı kontrol altına almak için ilaç yazacaktır. Ağrınız ilacınız tarafından iyi kontrol edilmiyorsa doktorunuza söyleyin.
Tedavinizden yaklaşık dört hafta sonra, etkilenen bölgede daha az ağrı, daha iyi hareketlilik ve kuvvete sahip olabilirsiniz. Kök hücre tedavisinin sonuçları, teşhisinize ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Tedavinizden ne bekleyeceğinizi doktorunuza sorun. Doktorunuz ayrıca tamamlayıcı tedaviler gibi bir sonraki adım konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Kök hücre enjeksiyonundan hemen sonra muhtemelen aynı gün eve gideceksiniz.
Kök hücre tedavisi sonrası takip randevularınıza uymanız önemlidir. Randevular arasında sorularınız veya endişeleriniz için doktorunuzla iletişime geçin. Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu arayın;
- Kanama
- Enjeksiyon bölgesinden drenaj
- Ateş
- Yeni veya açıklanamayan semptomlar
- Ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilmeyen ağrı
- Döküntü veya cilt tahrişi gibi cilt değişiklikleri
- Şişme veya kızarıklık