Dünya meme ortalamasında en büyükler arasında yer almasak da Türk kadınları olarak vücut tipimiz ile uyumsuz görünen iri memelere sahip olabiliyoruz. Bunun nedeni çoğunlukla genetik aktarım olsa da büyük gögüslerde alınan kiloların ya da çocuk emzirmenin etkisi de mevcut. 38 beden olan bir vücutta 110 sutyen ölçüsüne sahip gögüsler olmasının ciddi zorlukları var elbette. Sırt, bel ve boyun ağrıları. Memelerin altında oluşan pişik. Büyük memeler nedeniyle fiziksel aktivitelerde kısıtlanmak. Sosyal ortamlarda iri gögüsler sebebiyle istemsizce dikkat çekmek. Psikolojik zorluklar gibi. Bu zorluklardan gögüs küçültme ameliyatı ile kurtulabilirsiniz.
Memeler kadın estetiğinin önemli parçalarındandır. Dolgun, dik ve vücut ölçülerine uygun büyüklükte olmaları istenir. Çeşitli nedenlerle olması gerekenden daha büyük olabilir. Ergenlik döneminde veya hamilelik sonrasında hormonsal değişikliklerinden dolayı büyüyebilir ya da bazı hastalıklar, aşırı kilo alımı, hormon kullanımı gibi nedenler memelerin büyümesine neden olabilir.
Büyük memeler birçok sorunu beraberinde getirir. Duruş bozukluğu, sırt, omuz ve boyun ağrısı, meme altında yara oluşmasına neden olabilir. Büyük memelerin, boyun omurlarını zedeleyerek buradan kola giden sinirlere doğrudan zarar verdiği ve böylelikle kollarda ve/veya ellerde uyuşmalara neden olduğu da bilinmektedir.Hareketsiz kalmanın, spor yapmamanın veya fiziksel aktivitelerden kaçınmanın, kilo almada doğrudan etkili olduğu bilinmektedir. Kilo almanın memeleri büyütmesi; büyük memelerinse hareket kabiliyetini kısıtlamasıyla durum içinden çıkılamaz bir hâl alır.Bu nedenlerden dolayı meme küçültme ameliyatı estetiğin yanı sıra sağlıklı bir yaşam için de önemli bir ameliyattır.
Meme Küçültme Ameliyatı
Tüm bu sorunların en kesin çözümü ise şüphesiz gögüs küçültme ameliyatıdır. Ameliyatla küçültülen, fazla yükten – yağdan kurtulan, dikleştirilen orantılı bir görünüme kavuşan memeler kişiye büyük rahatlama imkanı sunuyor. Fazla yükünü atan beden kamburluğundan kurtulup daha dik durabiliyor. Sırt, bel, boyun hafifliyor ve rahatlıyor. Ayrıca dikleştirilmiş orantılı gögüslerin kişiyi daha özgüvenli hale getirdiği de bir gerçek.
Meme Küçültme Kanser Riski
Meme küçültme ameliyatı kanser gelişimine yol açmaz, aksine meme dokusunun bir kısmı alındığı için kanser riskinde azalma olacağı söylenebilir. Ameliyatla meme dokusunun çıkarılmış olması, memenin çeşitli görüntüleme yöntemleriyle daha kolay takip edilmesine de olanak sunar. Meme küçültme ameliyatı öncesi yapılacak mamografi ve meme ultrasonografisi ile tanısı konmamış bir kanser ihtimali ortadan kaldırılmalıdır. Ameliyat sırasında çıkarılan meme dokularında patolojik inceleme de yapılacağından önceden fark edilmemiş bir kanser dokusu mevcutsa erken teşhis de mümkün olur.
Meme Küçültmek Yaş Sınırı
Meme küçültme ameliyatı için üst yaş sınırı yoktur ancak hastanın genel sağlık durumu değerlendirilerek karar verilmelidir. Alt yaş sınırı ise ergenliğin tamamlamış olmasıdır. Buna karşın, meme küçültme ameliyatı, ergenlik döneminde olan genç hastada jüvenil meme hipertrofisi (dev memelere neden olur) varsa ya da hasta memelerinin büyüklüğü nedeniyle psikolojik açıdan ciddi derece etkileniyorsa veya hareketleri kısıtlanıyorsa doktor, söz konusu hastanın memelerinin ameliyat edilerek küçültülmesine karar verebilir. Buluğ çağında olan hastaların ameliyatla küçültülen memelerinde daha sonraki dönemlerde bir miktar büyüme gözlemlense de yetişkinlerde yapılan ameliyatlarda bu durumla karşılaşılmaz.
Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi Bilmeniz Gerekenler
Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi
- İlk adımda doktorunuzdan sürecin nasıl işleyeceği sizi nelerin beklediğine dair detaylı bilgi alın. Gögüs küçültmek ameliyatı öncesi bilmeniz gerekenler;
- Sigarayı bırakmak sizi zorluyor olabilir ama ameliyattan 2 hafta önce bırakmış olmanızda fayda var.
- Eğer sütten kesilmemiş bir bebeğiniz varsa emzirme tamamlandıktan en az 6 ay sonra ameliyat olabilirsiniz. Bu süre kişiye göre değişebilmektedir. Doktorunuza danışmak en doğrusudur.
- Meme küçültme işlemi genel anestezi ile 2 – 2,5 saat sürmektedir. Kişi ameliyat sonrası 1-2 gün hastanede kalır.
- Ameliyatta kullanılacak yönteme göre memede izler olacaktır. İlk başta pembe olan izin rengi zamanla deri renginize dönecektir. Bu izler tam olarak kaybolmasa da zamanla belirsiz bir hal alacaktır.
- Bu süreç ortalama 1 yıl içinde gerçekleşir. İzlerin kaybolma sürecinde önemli iki faktör vardır:
- Sigara kullanımı: Cildin iyileşme ve yenilenme sürecini uzatır ve olumsuz bir etkisi olur.
- Doktorumuzun vereceği merhemlerin kullanımı ve ne kadar iyi bakıldığıdır. Düzenli merhem kullanımı ve temiz bakımın iyileşme sürecinde ki etkisi büyüktür.
- Gögüs küçültme ameliyatı olma kararındak kişi için önemli olan mukayese yapmaktır. Kişi bir tarafa sutyen ve bikiniden görülmeyen ameliyat izlerini, diğer tarafa sırt, bel, boyun ağrılarını vb zorlukları koymalıdır. Karar hangi tarafın ağır bastığına göre verilmelidir.
Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası
Meme küçültme sonrasında kalan meme dokusunun estetik açıdan yeterli boyut ve şekilde olması gereklidir.Memenin yuvarlak ve meme başlarının kalkık görünmesi meme estetiğinde ulaşılmak istenilen sonuçtur.
Meme küçültme ameliyatı sonrasında kaçınılmaz olarak izler kalacaktır. Benim uyguladığım ameliyatlar sonrasında meme başı etrafında ve meme başının aşağısında ters T ya da J şeklinde izler kalır. Zamanla bu izler daha az belirgin hale gelir. Ameliyat dâhilinde meme altından açılan kesilere ait izlerse karşıdan bakıldığında görünmez.
Ameliyat bittikten sonra kişinin kendisine dikkat etmesi ve gerekli özeni göstermesi gerekir. Hastaneden taburcu olan hastanın 1 hafta evde dinlenmesi gerekir. Estetik ameliyat olarak geçse de unutulmamalı ki bu işlem cerrahi bir müdahaledir. Kişi 1 hafta süresince kollarını zorlamamalıdır. İşlemden 4 – 5 gün sonrasında duş alınabilir. Dikişler kendiliğinden eriyeceğinden alınmasına gerek yoktur.
Meme Küçültme Ameliyatı Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ameliyat sonrası dikkat etmesi gerekenler;
- Ameliyat bittikten sonra vücut ödem toplamaya başlayacaktır. Ödemli vücut göz önüne alınarak ameliyatın başarısız geçtiği düşünülmemelidir. Daha az ödem toplaması ve hızla geçmesi için gerekenler yapılmalıdır.
- Ameliyattan sonraki ilk hafta aşırı sıcak su ile yıkanılmamalıdır. 2 ay sonraya kadar da sauna ve solaryumdan uzak durulmalıdır. Sıcak ödemi arttırır ve iyileşmeyi geciktirir.
- Kişi ameliyattan sonra minimum 1 ay boyunca ağır sporsal faaliyetlerde bulunmamalıdır. Kendisini zorlamamalıdır. Ağır eşyalar kaldırmamalıdır.
- Hekimin belirttiği süre boyunca sporcu sutyeni kullanılması gerekir.
- Ameliyattan sonra sigara kullanılmamalıdır. Unutmayalım ki sigara iyileşme sürecini yavaşlatan ve istenmeyen sonuçlara yol açabilen bir etkendir.
Meme Küçültmek Hakkında En Çok Merak Edilenler
Meme küçültme ameliyatından sonra iz kalıyor mu?
Gögüs küçültme ameliyatlarında sıklıkla kullanılan iki yöntem vardır. Bunlar: Vertikal Skar ve Ters T Skar’ dır.
Ters T ameliyatı sonrası, meme başı etrafında ve meme altına uzanan T şeklinde kesi açılır. Meme başındaki izler alt kısma oranla çok daha az belli olur ve zamanla hepsi ten rengi görünümlü olur. Ama tamamen kaybolmaz.
Vertikal skar meme küçültme ameliyatında sadece meme başı ve meme başından alta uzanan lolipop şeklinde bir kesi açılır. Bu kesi Ters T ye göre daha az iz kalan bir yöntemdir. Ama bu teknikler herkese uygulanabilen teknikler değildir. Ve hangi tekniğin uygulanacağına karar vermek ameliyat sürecinde önemli bir faktördür.
Meme küçültme ameliyatı emzirmeyi etkiler mi?
Her hastanın meme yapısı birbirinden farklıdır. Muayeneden önce böyle bir kanıya varılamaz. Ancak bazı hastalarda alınan dokunun içinde süt kanalları da var olabilir. Bu da emzirmede verim azalmasına neden olabilir.
Ameliyattan sonra memeler ne kadar küçülür?
Bu konuda herhangi bir sınır yoktur. Siz ne kadar istiyorsanız doktorumuz o oranda küçültme yapacaktır. Ancak büyük gögüslerden çok çekmiş olan hanımlar olabildiğince küçültmek istiyorlar. Bu konuda en iyisi işi doktorunuza bırakmak ve vücut ile orantılı bir küçültme istemektir.
Ameliyatın komplikasyon riskleri nelerdir?
Ameliyatta komplikasyon riski çok düşüktür. Ancak oluşabilecek bazı durumlar elbette vardır;
- Meme başında siyahlaşma : Görülme olasılığı %1. Çoğunlukla pıhtılaşma bozukluğu yaşayanlar, çok fazla sigara kullananlarda ve şeker hastalarında görülür. Tedavisi mevcuttur.
- Hematom, seroma : Ameliyat olunan kısımda kanama devam ederse deride kızarıklık ve ağrı oluşur. Ameliyattan sonra birkaç gün memeye dren takılır. Bu dren sayesinde zaten kan dışarı atılmaktadır.
- Enfeksiyon : Ameliyat olurken ve sonrasında antibiyotik kullanımı devam ettiği için bu durum çok nadirdir.
Ne zaman iyileşebilirim?
İyileşme süreci kişiden kişiye değişir ve çeşitli faktörler etkiler bu durumu. İyi bakılmak, sigara kullanımı, temiz pansuman vb gibi. Ama genel süreç şöyledir:
Ameliyattan 1-2 gün sonra hastaneden taburcu olunur. 6 ay – 1 yıl sonra memeler son şeklini alır.
Kimler Meme Küçültme Ameliyatı Olmalı?
- Göğüsleri vücuduna oranla büyük olanlar.
- Omuz bölgesinde sutyen askı izleri olanlar.
- Memelerin sarkması sebebiyle boyun, bel ağrısı çekenler.
- İri göğüsler yüzünden postür bozukluğu olan yani kamburlaşan kişiler.
- Meme altında terlemeye bağlı olarak dermatoz denilen cilt hassasiyeti yaşayanlar.
- 20 yaşından büyük regl dönemleri düzene girmiş kişiler.
- Çocuk emzirme dönemi üzerinden 6 ay geçmiş kişiler.