Meme ölçümüz yaşam tarzımız, beslenme alışkanlıklarımız, genetik mirasımız veya gebelik ve emzirme sonrası yaşadığımız doğal süreçler nedeniyle vücudumuzla orantısız olacak şekilde büyüyebilir. Bu türden orantısız bir büyüklük hem günlük hayatımızda yer alan rutin aktivitelerimizi hem de estetik görünümümüzü olumsuz yönde etkileyebilir. Dolayısıyla büyük memeler estetik bir problem yaratmanın ötesinde aynı zamanda sağlığımız açısından da önemli sorunlara neden olabilir.
Bu sağlık sorunları arasında en yaygın olanı büyük memelerin yaptığı ağırlık nedeniyle sırt, omuz ve boyun bölgelerimizde sıklıkla yaşadığımız ağrıdır. Ayrıca bu ağırlık duruşumuzu bozarak zaman içerisinde kamburlaşmamıza neden olabilir. Yaz aylarının sıcaklığında meme altlarımızda özellikle terleme nedeniyle oluşan pişik, kaşıntı ve mantar sorunlarından bahsetmeye bile gerek yok. Büyük memeler spor yapmak istememiz halinde de idare edilmesi gereken bir güçlük olarak çıkar karşımıza. Kendimizi pilates veya yoga yaparken ya da koşarken hayal etmekten neredeyse utanırız.
Şimdi tüm bu sağlık sorunlarının yanına bir de memelerimizin yer çekimi ve normalin üstündeki ağırlıkları nedeniyle sarkmasını ve bizi olduğumuzdan daha yaşlı gösteren bir estetik sorun yaratmasını ilave edelim. Yani ne sağlıklıyız, ne istediğimiz gibi hareket edebiliyoruz ve ne de estetik olarak kendimizi beğeniyoruz. Tüm bunları bir arada düşününce meme küçültme ameliyatının bir lüks değil ihtiyaç olduğu sonucuyla karşılaşırız.
Meme küçültme ameliyatı hangi durumlarda yapılır sorusunun cevabı bu yukarıda bahsettiğim sorunlardan herhangi biri olabilir. Redüksiyon mamoplasti olarak da bilinen meme küçültme ameliyatınısadece sağlık sorunlarımız nedeniyle ihtiyaç duyabiliriz ya da sadece estetik kaygılarla istiyor olabiliriz. Nedeni ne olursa olsun bu ameliyatla çok daha konforlu bir yaşam standardına erişeceğimiz açıktır.
Meme küçültme ameliyatı ile hem ağrılarımızdan kurtulup hem de estetik açıdan daha genç, dik ve güzel görünen göğüslere sahip olabiliriz.
Meme küçültme ameliyatının faydaları:
- Boyun, omuz ve sırt ağrılarımızdan kurtuluruz
- Terlemeye bağlı meme altı pişik, tahriş olma veya mantar oluşumu sorunlarıyla vedalaşırız
- Koşu, yoga ve benzeri spor aktivitelerini rahatlıkla yapabiliriz
- Daha fazla spor yapabileceğimiz için daha fit bir görünüme kavuşuruz
- Rahatsız edici bakışların üzerimizde oluşturduğu baskıdan kurtuluruz
- Giysi seçerken zorlanmayız, daha geniş bir yelpazeden giysi seçimi yapabiliriz
- Estetik açıdan daha güzel ve genç bir görünüm kazanırız
Meme küçültme ameliyatı öncesi neler yapılır?
Meme küçültme ameliyatı öncesi planlama sırasında doktorumuz vücudumuzun mevcut durumunu göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapar ve ameliyatta da büyük oranda bu plana uygun olarak hareket eder. Eğer ilerleyen zamanlarda önemli oranda kilo vermeyi gerektiren bir kilo fazlamız varsa, kilo verme sürecimizi ameliyat öncesinde büyük oranda çözmüş olmamız gerekir. Aksi takdirde ameliyat sonrası ciddi kilo kaybı nedeniyle memelerimiz sarkar ve estetik açıdan hoş olmayan bir görüntü ile karşılaşabiliriz.
Ameliyatımızı yapacak olan cerrahımızla yapacağımız ilk muayene görüşmemizde doktorumuza kişisel sağlığımız, ileride gebelik planımızın olup olmadığı, varsa kronik rahatsızlıklarımız, kullandığımız ilaçlar, kan sulandırıcılar ve vitaminler hakkında eksiksiz bilgi vermeliyiz. Doktorumuz buna göre bazı ilaçları kesmemizi isteyebilir ya da ek tedbirler almaya ihtiyaç duyabilir.
Doktorumuz ameliyat öncesi bizden kan tahlilleri, akciğer filmi, mamografi ya da meme ultrasonografisi isteyebilir. Bu tahlilleri ve çekimleri zamanında yaptırmalıyız.
Sigara kullanımı ameliyatlar öncesi kesinlikle istenmeyen bir durumdur çünkü sigara tüm diğer kötü etkilerinin yanı sıra özellikle ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca yara iyileşmesini sekteye uğrattığı için ameliyat sonrası büyük oranda silikleşmesini beklediğimiz izlerin kaybolmasına da engel olur.
Ameliyat öncesi 6-8 saat kadar bir şey yemememiz ve içmememiz gerekir. Yeme içmeyi tam olarak ne zaman bırakmanız gerektiği konusunda ameliyat saatimizi söyleyerek ilgili sağlık personelinden ya da doktorumuzdan net bilgi almalıyız.
Ameliyata gelirken kolaylık olması açısından bol, kolay giyilebilen ve düğmeli bluz, hırka ya da elbise tercih etmeliyiz. Bir gece önce banyo yapmalıyız. Ayrıca tırnaklarımızda kesinlikle oje olmamalıdır. Oje tırnaklardaki orijinal rengi kapatacağı için herhangi bir morarma olması halinde bu durumun fark edilmesine engel olur.
Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Doktorumuzla yaptığımız ilk muayene görüşmemizde doktorumuz bizi muayene ederek sağlık durumumuz ve ameliyattan beklentimiz konusunda bizden bilgi alır. Bu bilgiler ışığında bize muhtemel ameliyat sonucu ile ilgili tahminini sunar ve sorularımızı cevaplar. Bu ilk görüşmenin sonunda doktorumuz bir ameliyat planlaması yapar ve ameliyat öncesi neler yapmamız gerektiği ile ilgili bizi bilgilendirir.
Ameliyat günü geldiğinde öncelikle ameliyat planlamamıza uygun olarak doktorumuz göğüs bölgemiz üzerinde bazı çizimler yapar. Bu çizimler ameliyat sırasında cerrahımıza yol gösterici olması açısından önemlidir. Devamında damar yolumuz açılır ve anestezi ilacımız verilir. Meme küçültme ameliyatları genel anestezi ile yapılır.
Bütün ameliyatlar bir kesi ile başlar. Meme büyüklüğümüze, cilt yapımıza, ne kadar küçültme yapılacağına, meme ucu şekline ve konumuna göre ameliyatta kullanılacak olan kesi sayısı veya şekli değişiklik gösterebilir. En yaygın olan kesilerden biri meme ucundan göğüs altına inen ve memenin doğal kıvrımı boyunca uzanan ters T şeklindeki kesidir. Diğer bir kesi ise areola çevresini yuvarlak bir şekilde keserek oluşturulur. Hangi kesinin kullanılacağına ameliyat planlamamıza göre cerrahımız karar verir.
Bu kesiler aracılığıyla fazla yağ dokusu çıkarılır ve areola yeniden konumlandırılır. Her iki memenin ve meme ucunun simetrik olması için bu işlemler büyük bir titizlikle hesaplanır. Son düzeltmeler yapıldıktan sonra ameliyat nedeniyle meme çevresinde birikebilecek kanın dışarı atılması için drenler yerleştirilir ve kesiler kapatılarak ameliyatımız sonlandırılır.
Meme küçültme ameliyatı kaç saat sürer?
Ameliyat süresi meme büyüklüğümüz, ulaşmak istediğimiz meme ölçüsü, areola ile ilişkili şekil veya konum sorunu olup olmamasına bağlı olarak 2 ile 4 saat arasında değişebilir.
Meme küçültme ameliyatı zor mu?
Ameliyatla ilgili sık aldığımız sorulardan bir tanesi de meme küçültme riskli mi veya ameliyat zor mu sorusudur. Meme küçültme ameliyatında karşılaşılabilecek riskler her ameliyatta karşılaşılabilecek risklerden farklı değildir. Öncelikle ameliyat anestezi ile yapıldığı için anesteziye bağlı komplikasyonlar görülme riski söz konusu olabilir.
Ameliyat sonrasında çok yaygın olmamakla birlikte enfeksiyon, kanama veya meme uçlarında hissizlik gibi risklerle karşılaşılabilir. Bu riskleri minimize etmek için kan sulandırıcıları ameliyat öncesinde kesmemiz ve sigara içmeyi bırakmış olmamız gerekir. Ayrıca ameliyat eğer areola çevresini etkileyecek şekilde bir kesi ile yapılmışsa emzirme konusunda bir risk oluşma ihtimali de vardır. İleride bir gebelik planımız varsa o nedenle bu bilgiyi doktorumuzla kesinlikle paylaşmalıyız. Bir başka risk ise areola bölgesinde bir dolaşım bozukluğu ortaya çıkma ihtimalidir. Ancak bu risk ameliyat öncesinde ve sonrasında tüm uyarılara rağmen sigara içmiş hastalarda yaygın olan bir durumdur.
İz kalır mı?
Ameliyat sırasında yapılan kesiler ameliyat sonrası başlangıçta çok belirgindir. Doktorumuz bu kesileri olabildiğince minimum sayıda ve görünmeyecek yerlerden yapmaya çalışacaktır. Ancak başlangıçta çok belirgin olan bu izlerin zaman içinde silikleşmeye başladığını görürüz. Ayrıca doktorumuzun önerdiği iz tedavi edici kremleri kullanırsak iz konusunda endişelenmemize çok gerek olmadığını söyleyebiliriz.
Meme ameliyatından sonra kaç gün hastanede kalınır?
Ameliyat sonrası gün, eğer olağandışı bir durum yoksa, genellikle taburcu ediliriz. Ancak kişisel durumumuzu göz önünde bulundurarak doktorumuz 2-3 gün hastanede kalmamızı da isteyebilir.
Meme Küçültme Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Meme küçültme ameliyatı vücuda oranla büyük olan ve gerek sağlık gerekse de estetik açıdan sorun oluşturan durumlarda memedeki fazla dokunun alınarak gerçekleştirildiği bir ameliyattır. Elbette ameliyat kararımızı netleştirmeden önce bu ameliyat için uygun bir aday olup olmadığımız, ameliyata hazırlık döneminin nasıl olduğu ve meme küçültme sonrasında nelere dikkat edilmeli gibi sorularımız olacaktır. Bu sorulardan ilk ikisine yukarıda değinmiştik. Bu yazımızda özel olarak ameliyat sonrası süreçte yapılması gerekenlere ve sizden sıklıkla aldığımız ameliyat sonrası sorularına odaklanacağız.
Ameliyat öncesi verilen anestezinin etkisi geçip uyandığımızda ciddi bir ağrı hissetmeyiz. İlk gece hastanede kalırız. Eğer olağandışı bir durum yoksa ertesi gün taburcu olabiliriz. Doktorumuz özel durumumuzu göz önünde bulundurarak hastanede 2 gün kalmamızı da önerebilir.
Anestezinin etkisinin geçmeye başlamasıyla birlikte ortaya çıkacak olan ağrılar için doktorumuzun verdiği ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Ayrıca doktorumuzun önerdiği antibiyotikleri zamanında ve önerilen dozlarda kullanmaya devam etmeliyiz. Doktorumuz ameliyat izlerinin tedavisi için de krem reçete edecektir. Bu kremleri de doktorumuzun önerdiği zamandan önce kullanmaya başlamamalıyız.
İlk bir haftayı olabildiğince istirahat ederek geçirmeliyiz. Bu ilk hafta yaralarımızın iyileşmesi için son derece önemlidir. Hastaneden çıkmadan önce doktorumuz pansuman günleri hakkında bizi bilgilendirecektir. Yaralarımızın çabuk iyileşmesi ve enfeksiyon oluşmaması için pansuman günlerimizi titizlikle takip etmeliyiz. Ayrıca ameliyat sonrası rutin olarak yaptırmamız gereken kontrolleri de aksatmadan yaptırmalıyız.
Meme küçültme ameliyatından kaç gün sonra banyo yapılır sorusu da çok merak edilen sorulardan biridir. Özellikle yaz aylarında hemen banyo yapmak isteriz ancak banyo için drenlerimizin çıkmasını beklememiz gerekiyor. Drenler ilk 3-5 gün içerisinde çıkarılacaktır. Bu süre zarfında kollarımızı çok hareket ettirmeden, yukarı kaldırmadan nemli bir bez yardımıyla göğüs çevremizi temizleyebiliriz.
İlk 3-4 hafta ağır bir şey kaldırmamalıyız. Kol ve göğüs çevremizi yoracak hareketler yapmamalıyız. Yorucu spor aktivitelerinden kaçınmalıyız. İyileşme sürecimizin devam ettiği bu dönemde kesinlikle sigara kullanmamalıyız.
Ameliyat sonrası oluşan ödem ve şişlikler ilk 2-4 hafta içerisinde geçecektir. Ödem atımını kolaylaştırmak için bu süreçte bolca sıvı tüketmeye dikkat etmeliyiz. Ameliyatımızın nihai sonuçlarını görmemiz yaklaşık 1 yıl sürecektir. Ancak meme ölçülerimizdeki küçülme ameliyattan çıktığımız an bile fark edilebilir düzeydedir. Yine tüm o bel, omuz ve boyun ağrılarımızdan da neredeyse hemen kurtulduğumuzu fark ederiz.
Meme küçültme ameliyatı kaç günde iyileşir?
İyileşme süreci her birimiz için ayrı bir süreçtir. Ameliyattan etkilenen alana, yapılan işlemlere ve bizim kendi sağlık durumumuza bağlı olarak süre farklılık gösterir. Yine de meme küçültme ameliyatı sonrası sürecin çok ağrılı bir süreç olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü bu ameliyatla birlikte muhtemelen en çok şikâyetçi olduğumuz omuz, boyun ve sırt ağrılarımızdan hızla kurtulduğumuzu fark edebiliriz.
Ameliyattan birkaç saat sonra hastanedeki odamızda yürüyebiliyor olacağız. Ertesi gün de büyük olasılıkla taburcu ediliriz. Hastaneden drenlerimizle çıkarız. Drenler ameliyat bölgesinde biriken kanın atılması ve daha sağlıklı bir iyileşme süreci için önemlidir. 3-4 gün sonra drenler çıkartılırken ilk pansumanımız da yapılır. Bundan sonra banyo yapmamıza izin verilir. İlk bir hafta hızlı bir iyileşme için istirahat etmemiz gerekir. Ancak bulunduğumuz odada ya da evin içinde kendimizi çok zorlamadan, kısa mesafeli yürüyüşler yapabiliriz.
Eğer ağır fiziksel güç gerektirmeyen masa başı bir işte çalışıyorsak 1 hafta sonra işe dönebiliriz. Daha yoğun güç kullanımı gerektiren iş kolları için mutlaka doktorumuzdan bilgi almamız gerekir.
8-10 gün içerisinde araba kullanmaya başlayabiliriz. Deniz ve havuz için 2 hafta beklememiz gerekir. Bu süreçte kan sulandırıcı ilaçlar, çeşitli vitaminler ve bitki çaylarının tüketilmesi kanama artırıcı etkisinden dolayı tavsiye edilmez. Şişlik ve ödemlerimiz görece kısa sürede etkisini yitirse de ameliyatın tam sonucunun ortaya çıkması bir yıl sürecektir.
Ameliyat sütyeni ne kadar takılır?
Ameliyat sonrası bize giydirilen medikal sutyenler hem ameliyatla elde edilen sonucun yerleşip stabilize olması ve memenin şekillenmesinde hem de iyileşme sürecini hızlandırması açısından önemlidir. Bu sutyenler sayesinde hareket ettiğimiz sırada dikişlerimiz üzerinde oluşacak baskı azalır ve dikişlerimizin zarar görmesi engellenmiş olur. Ayrıca ameliyat bölgesinde oluşabilecek ağrı da azalır. Dolayısıyla ameliyatla elde edilecek sonuçtan maksimum fayda sağlamak ve iyileşme aşamasını sorunsuz atlatmak istiyorsak bu sutyenleri bir ay kadar kullanmamız gerekir.
Meme küçültme ameliyatından sonra kilo verilir mi?
Büyük meme ölçüsü omuz ve sırt bölgemizde ağrıya sebep olmanın yanı sıra hareket kapasitemizi de düşürerek bizi daha hareketsiz bir hayata zorlar. Daha hareketsiz bir hayat, eğer yediklerimize de çok dikkat etmiyorsak, daha çok kilo alımına neden olur.
Meme küçültme ameliyatının doğrudan kilo verdirici bir etkisi yoktur. Ancak elbette vücudumuzda bize sürekli yük olan o ağrılıktan kurtulduktan sonra hareket alanımızın genişleyeceği, kendimizi spor yaparken eskisi kadar yorgun hissetmeyeceğimiz de açıktır. Dolayısıyla evet, meme küçültme ameliyatı sonrası daha fit bir görünüme kendimizi hazırlayabiliriz.
Ancak bir uyarı yapmadan geçmeyelim: Kilo verme oranının 3-5 kilo ile sınırlı olduğundan ve bölgesel yağlarımızı (göbek ve basen bölgesi gibi) yakacak türden bir egzersiz programı takip ettiğimizden emin olmalıyız. Daha fazla oranda kilo vermemiz halinde memelerimizde sarkma görülebilir ve bu durum estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Bu nedenle eğer vermemiz gereken kilo 3-5 kilodan fazlaysa, ideal olan ameliyatımızı olmadan önce bu kilolardan kurtulmaktır.