Bilimsel araştırmalara göre düzenli uykuya sahip bebeklerin yaşıtlarına göre daha iyi öğrenme ve gelişim gösterdiği ortaya koyulmuştur. Bebeklik ve çocukluk çağındaki uyku sorunları çözülmediğinde, ilerleyen yaşlarında bu sorun kalıcı hale gelmektedir. Uyku öğrenmeyi, ruhsal durumu ve fiziksel gelişimi doğrudan etkilemektedir.
BEBEK UYKU EĞİTİMİ NEDİR?
Bebeğinizin gündüz 40 dakikayı geçmeyen kısa uykularının ve gece sık sık uyanmasının önüne geçmek için Uyku Uzmanı tarafından uygulanan, bebeğin günlük uyku takibinin yapıldığı bağımlı uyku alışkanlıklarının değiştirilme sürecidir.
UYKU EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?
‘Bebeğim …….. olmadan asla uyumaz’ cümlesinde ki boşluk eğer doluyorsa ve bebeğiniz sık sık uyanıyorsa destekli uyuyor demektir.
Bağımlılık boyutuna gelen destekler bebeğin uykusunu bölen uyutma şekilleridir. Sallayarak emzirerek kucakta gezdirerek uyutma sıklıkla karşılaştığımız desteklerdir. Doğru zamanda destekleri kullandığımızda bebeklerin uykularının uzadığını gözlemlemekteyiz.
SAĞLIKLI BEBEK UYKUSU İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Uyuyabilmemiz için önce güvende olduğumuzu bilmemiz gerekir. Bebeğinizin de uyku döngüsünde uyandığında uyuduğu şekli tekrar geri istemesi çok doğaldır. Uyku ortamını, rutinlerini ve uyku saatlerini düzenledikten sonra var olan bağımlılıkları yavaş yavaş hayatlarından çıkartabilirsiniz.
UYKU EĞİTİMİNE KAÇINCI AYDA BAŞLANIR?
Bebeklerde uykunun Non-Rem evresi 4.ay uyku olgunlaşmasından sonra gerçekleşmeye başlar. Bu yüzden eğitime bebeğin atak haftası bittikten sonra ortalama 5. Ay itibariyle başlanabilir.
ÇOCUK GELİŞİMCİ VE BEBEK UYKU EĞİTMENİ
MERVE ÜSTEL İYEM